perjantai 27. helmikuuta 2015

Puutarha on my mind

Kelien lämmetessä on hyvä alkaa miettiä puutarhaistutuksia. Itsehän olen pienen ikäni ollut todella "kasvivastainen" ihminen, eli kaikki puutarhatyöt ovat olleet pakkopullaa. Kukkasia, miksi?! Harmikseni äitini on kunnon puutarhamyyrä, joten hänen kanssaan on saanut kukkapenkkejä myllätä. Viime vuonna sitten ensimmäistä kesää viettäessä tässä talossa aloin innostua puutarhan hoidosta, mutta tuolloin selkäongelmat häiritsivät kunnollista puutarhurointia. Toki kaikenlaista tuli viime vuonnakin tehtyä, kiitos kavereideni! Viime vuoden puutarhatöistä voi lukea esim. tästä *KLIK*

Mutta nyt! Selkä on kunnossa ja muutenkin aion pitää itseni kunnossa, joten voin hyvillä mielin suunnitella kaikenmaailman ihania istutuksia... Ongelmana toki on, että olen suhteellisen surkea esimerkiksi hahmottamaan uusien kukkapenkkien paikkoja. Tähän täytynee hankkia apua joltakin osaavammalta... Mutta olen kyllä erittäin tietoinen siitä, mitä pihallemme haluan.

Ensinnäkin: LILJOJA, PALJON!! Ja verenpisara katseenkääntäjäksi, jonnekkin...


En tiedä mikä niissä viehättää, mutta niitä on saatava. Viherpeukalot.fi - sivustolta ylläoleva liljamix (sis. 40kpl) maksaa 35,95€. Ei siis pahanhintaistakaan! Luulen, että nuo ainakin lähtevät tilaukseen... Sitten kun vielä keksin, mihin ne laittaisin! Tuo verenpisara sen sijaan, tai kuten äitini sanoo "vanhan naisen kukka" on yksi lempikukkiani. Viime vuonna meillä olikin pieni verenpisara, mutta se oli niin tuhottoman kuumassa paikassa, että se lähestulkoon kärventyi... Tänä vuonna olen viisaampi.

Next: Ruusut ja pasuunakukat. Alla oleva Peace-ruusu on mielestäni todella upea, ja sopisi keltaisen talomme väritykseenkin. Sille olen jo itseasiassa suunnitellut paikkaa talon edustalta! Pasuunakukka sen sijaan on itselleni uusi tuttavuus, jonka bongasin netistä. Jokin siinä ulkomuodossa viehättää!



Pitäisi keksiä myös kivoja perusvihreitä "täytekasveja", mutta jotenkin en pidä niistä... Esim. perusmuratti ei ole mieleeni, enkä ole vielä löytänyt sellaista vihreää kasvia, jonka ehdottomasti haluaisin. Pidän siitä, että pihalla on väriä kunnolla. Mutta jälleen kerran netin syövereistä löydetty koristebataatti sykähdytti! Se on yksinkertaisen kaunis, eikä vihreä! Tuota voisi pohtia... Lisäksi haluan meille pallotuijia. Miksi? Siksi, että voin ostaa niihin jouluna valoverkot. Ja onhan ne kesälläkin nättejä.



Ja mitä muuta. Olisin jo viime vuonna halunnut ostaa meille jonkin puun, joka ikäänkuin kasvaa kanssamme. Tänä vuonna aion sen tehdäkin, mutta puun valinta on ongelma. Meillä on pihalla jo yksi jättikokoinen kuusi, joka toimii melkoisena katseenkääntäjänä. Tontista puolet on metsää, joten koen turhaksi sinnekään istuttaa lisää puita... Mutta löysin ihastuttavan pikkupuun, hakuropajun! Juuri jotain tuollaista haluaisin, niitä voisi istuttaa vaikka parikin ajotien varrelle.... Ongelmana tuossa on ilmeisesti heikko talvehtiminen Suomen olosuhteissa, ja olen hieman laiska suojaamaan kasveja SAATIKA kuskaamaan niitä sisälle talveksi. Täytyy ehkä etsiä vielä jokin samantyyppinen, helpompi vaihtoehto.


Sellaisia ainakin. Tietty sitten meille tulee kasa hyötykasveja; mansikkaa, tomaattia, ehkä jokin marjapensas..? Lisäksi ajatuksissa olisi tänä vuonna kylvää pikku määrä porkkanaa, perunaa ja sipulia viime vuonna kaivettuun kasvimaahan. Ah, kevätkevät!

Kaikki kuvat sivustolta viherpeukalot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti